Att få bättre självkänsla

by Mikaela Bjerring on 28 mars, 2015 · 2 comments

in Blogg, Emotionell frihet, Livet - Livsstil, Mental träning, Mentala blockeringar, Personlig utveckling, Psykisk hälsa

Vissa människor har väldigt stark självkänsla och medan andra dagligen kämpar med att känna att de duger. Det kan även vara så att vår självkänsla som innan varit stark dalat på grund av vissa omständigheter påverkat oss så starkt att man inte längre kan se sig själv som älskvärd och värdefull.

Att få bättre självkänsla

Hur stark självkänsla vi har beror på hur högt värde vi sätter på oss själv. Om du har en bra självkänsla värderar du dig själv högt. Du mår bra av att vara den du är. Du känner att du är viktig, älskvärd och en unik person – din själ mår bra.

Även om en stark självkänsla är bra och hälsosam så är en sund självkänsla samtidigt att vara känslig för andras omdömen och utvärderingar. Det är det som gör att vi värnar om och värderar våra relationer till andra högt – vilket även hjälper människor runt om oss att bygga upp sin egen självkänsla och må bra.

Låg självkänsla är inget annat än en dålig självbild som begränsar dig. Det här blir lätt en ond cirkel som med tiden blir starkare och påverkar våra tankar, känslor och beteenden. Allt för många lever med dålig självkänsla och kan på grund av det inte leva livet fullt ut som de borde – man ska trots allt spela huvudrollen i sitt eget liv.

Det kan vara en process att bygga upp sin självkänsla och det kan ta tid, men det finns många hjälpmedel. Kognitiv beteendeterapi kan vara ett sätt att hjälpa en att förstå vad den vad den dåliga självkänslan grundar sig i. Det finns även en mängd böcker som man kan använda som verktyg. En ljudbok som blivit hyllad är till exempel boken ”Självkänsla och självförtroende med hypnos” som är skriven av Malte Lange som är utbildad NLP-tränare och professionell coach. Mer om boken kan du läsa här.

En god självkänsla fungerar som själens immunsystem – en motståndskraft för yttre påfrestningar som hjälper oss att utvecklas och växa. Självkänslan är själens kondition den måste tränas och underhållas för att förbli stark och hälsosam. Självkänsla måste tas hand om och vårdas då den är en stor del av vem du är.

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Anja juli 13, 2015 kl. 11:26

Min självkänsla påverkas starkt av min prestation. Gör jag något bra så är min självkänsla på topp, misslyckas jag med något så ser jag mig själv som värdelös. En ständig berg och dalbana vilket många gånger tar för mycket onödig energi.

Svara

2 Anja juli 23, 2015 kl. 13:49

Tack för boktipset!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: