Hur färdas du?

by Mikaela Bjerring on 14 oktober, 2014 · 0 comments

in Blogg, Livet - Livsstil, Miljö - Ekologiskt, Stress


Hur man färdas från ett ställe till ett annat ska enligt studier spela en stor roll för vår hälsa – både när det gäller den fysiska- och psykiska hälsan.

Miljöbil - Miljövänliga färdmedel

De som cyklar eller går till jobbet blir mindre stressade, får bra vardagsmotion och har även lättare att koncentrera sig på jobbet visar en brittisk studie (1). Även att åka kollektivt påverkar hälsan på ett positivt sätt (2). Dessa personer får tid att slappna av under resan och slipper den stress och frustration som mycket trafik kan orsaka. Det ger istället resenären tid till att läsa en bok, vara social med andra resande eller kanske bara ha en stund med sina egna tankar.

En annan intressant studie som gjordes på University of East Anglia’s Norwich Medicial School i Storbritannien följde under 18 år närmare 18.000 personer som pendlade i Storbritannien. Forskarnas kom fram till att det fanns en tydlig koppling mellan sättet man tar sig på jobbet och hur man mår – de som reste kollektivt mådde bättre.

Att inte vara beroende av en bil att ta sig på jobb kan vara enormt skönt och även en lättnad för både ekonomin och miljön. Finns det dessutom bra förbindelser mellan hem och arbetsplats som smidigt tar en från A till B så är det ofta även en snabbare färd.

Oavsett om man väljer att åka kollektiv, gå eller cykla till jobb så känner många att det kan vara oerhört skönt med en helgbil. Det ger en frihet att kunna ta sig runt lättare, åka och storhandla och ta sig ut på fritiden. En tur ut i naturen eller helg ”get away” till en annan stad kan göra underverk för välbefinnandet.

Själv är jag mycket mån om miljön, men idag finns det många bilar som är mer miljövänliga och som känns som ett hållbart alternativ.  Även många bilmodeller som drivs på diesel eller bensin kan göras om till en gasdriven som då bli en miljöbil. Reservdelar till miljövänliga bilar blir dessutom allt lättare att få tag i. Hur ser du på det här med att pendla med bil, gå, cykla eller åka kollektivt?


 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) http://www.dn.se/ekonomi/cykelpendlare-mindre-stressade/

(2) http://www.cbsnews.com/news/walking-biking-to-work-may-boost-mental-health/

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: