Hur tänker vi egentligen?

by Mikaela Bjerring on 24 oktober, 2014 · 0 comments

in Blogg, Hälsa, Livet - Livsstil, Miljö - Ekologiskt


Vi människor lever efter vanor och vi följer ofta varandras agerande. Upprepas något tillräckligt många gånger, så kan vad som helst till slut bli ”normalt”. Vi gillar bekvämligheter och vi blir aldrig nöjda. Vi beklagar oss om ekonomin, miljön och sjukdomar, samtidigt som vi själva bidrar till hela ”karusellen”. Vi lever i ett system där vi ofta gör som alla andra bara för att. Men i allt detta beklagandet så finns det så mycket som vi själva kan göra för en positiv förändring, men då måste vi ta eget initiativ och ansvar.

Matavfall till biogas

Så mycket slänger vi varje år

270 000 ton – Så mycket ätbar mat kastar svenska hushåll varje år. Enligt beräkningar från statistiska centralbyrån så går var 5:e matkasse till sopor och en tvåbarnsfamilj skulle i genomsnitt kunna spara 7000 kronor om året på bättre planering av inköp och inte kasta mat i onödan. Men det handlar inte bara om hushållens ekonomi. 1.9 miljoner extra ton koldioxid per år till atmosfären är ett annat pris vi måste betala, vilket motsvarar utsläppen från 700 000 bilar.

Ditt matavfall kan bli biogas

Vad kan man då göra? Ja, konsumera mindre och planera bättre är en självklarhet, men vi kan även ta vara på det matavfall som inte går att undvika. Bli bättre på att sophantera helt enkelt. Genom att sortera matavfallet i ett separat avfallskärl så kan detta sedan gå till återanvändning. Matavfallet samlas in och transporteras till en återvinningsanläggning. Där finfördelas avfallet och blandas med vatten. Det blir en flytande röra som kallas för slurry. Denna slurry är sedan råvaran för biogas. Slurryn rötas sedan och det bildas biogas som kan fungera som ett klimatneutral bränsle för bilar, bussar och andra fordon.

Om allt matavfall i Sverige skulle återvinnas så skulle det motsvara ca 100 miljoner liter bensin. Varje bensin- eller dieselfordon som ersätts av ett biogasdrivet fordon minskar utsläppen med ca 90 %. Den potential som idag finns i Sverige att producera biogas, skulle kunna driva 900,000 miljöbilar!

En bil som kör på biogas undviker 2800 kg koldioxidutsläpp per år jämfört med en bensindriven bil. Det kommer ta ett bra tag innan alla bilar på vägarna har byts ut mot miljövänliga, men vad man kan tänka på är att en väl servad motor ger lägre bensinförbrukning och en bra katalysator ge mindre utsläpp.

Idag finns det även möjlighet att konvertera många bensindrivna bilar till gasdrift. Det kostar dock en slant, men naturgas är billigare än bensin och diesel så ekonomisk kan det kanske löna sig i längden. Vi kan alla göra lite, och tillsammans kan vi göra otroligt mycket! Vi kanske borde börja med att ändra våra vanor och tänk och vad som egentligen är ”normalt”!

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARMiljoner ton mat kastas i sopporna: http://www.hungrig.nu/

Så blir matavfall till biogas: http://www.srvatervinning.se/matavfall

Biogas är det renaste bränslet: http://www.biogas.se/ombiogas/detrenastebranslet

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: