Mindre värld, men större möjligheter!

by Mikaela Bjerring on 4 september, 2013 · 0 comments

in Blogg, Livet - Livsstil, Möjligheter, Personlig utveckling, Resor - Kultur, Upplevelser

Drygt 20 år sedan slog internet igenom i världen, vilket öppnade helt nya dörrar för att kommunicera. Världen blev mindre och möjligheterna större.

Internet ger större möjligheter

Jag kommer ihåg att det var år 1995 som jag öppnade mitt första e-mail konto. Jag var bosatt i Japan på den tiden och centralt i Tokyo i stadsdelen Shibuya var internet-caféer redan då ingen ovanlighet. Nyfiken som jag var snubbla jag in på första bästa. Väl framför datorn satt jag som ett frågetecken, kände mig helt bortkommen i den främmande virtuella världen.

Efter ett par tafatta försök och många frustrerande suckar senare lyckades jag med hjälp registrera mitt första e-mail konto. Jag hade blivit introducerad till en helt ny värld! Efter det tog inte lång tid tills mer eller mindre alla hade e-mail. Att hålla kontakten och kommunicera med vänner och familj hemma i Sverige blev lättare.

När internet slog igenom ersattes inte bara vanliga brev med e-post utan det gjorde att vi började skicka många fler brev än vad vi gjort innan. Idag skickar vi e-post om sådant vi aldrig skulle skicka vanlig post om. Allt från att skicka en förfrågan om att äta lunch samma dag eller skicka runt ett roligt inlägg eller videoklipp. Den tekniska utvecklingen på internet har lett till att det mänskliga beteendet har förändrats. Vi kan köpa produkter från en webbshop på andra sidan jorden mitt i natten. Vi kan läsa nyheter och söka information vilken tid på dygnet vi önskar. Vi kan lyssna på podcasts, webbradio eller se på SVT play istället för traditionell radio och TV. Vi kan själva styra vår egen tablå. Internet har förändrats till att användas till livets alla domäner.

Vi kan på någon minut boka en resa, registrera oss på olika sidor, hitta information, jämföra priser och hitta produkter. Vi har blivit mer självständiga, oberoende och medvetna. Samtidigt som vårt utbud blir större har även våra valmöjligheter blivit fler. Internet har medfört en radikal förändring och helt transformerat vår beteendet.

Även sociala medier är en viktig del av den stora förändringen, vilket öppnat upp för ett större och bredare socialt liv. Tack vare sociala medier kommunicerar vi annorlunda och vi kommunicerar mer. Det är lättare att hålla kontakten med vänner, bygga upp professionella nätverk och skaffa nya bekanta.

Många anser att internet och sociala medier ta upp för mycket av vår tid, och att det påverkar vårt liv på ett negativt. Men som med allt annat så gäller det enbart att hitta en balans i hur vi väljer att dela upp vår tid. Att inte låta internet ta över vårt liv, men att samtidigt ta vara på möjligheten som den ger. Med internet har världen blivit mindre, men det har gett oss större möjligheter. Det är just dessa möjligheter som kan öppna så många dörrar.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: