Rättvisemärkt – tankar om en bättre värld!

by Mikaela Bjerring on 28 mars, 2014 · 0 comments

in Blogg, Livet - Livsstil, Miljö - Ekologiskt

Att välja rättvisemärkt, ekologiskt och miljövänligt blir ett allt mer självklart val för många, medan andra helt saknar förståelse. Varje dag gör vi som konsumenter val i affären. Val som gör en skillnad till det bättre eller sämre.

 

fairtrade - rättvisemärkt
Fairtrade, eller rättvisemärkt är en etnisk och social märkning med fokus på mänskliga rättigheter. Det går ut på att jag kan köpa en produkt och veta att de som jobbar där produkten tillverkas arbetar på en hälsosam och säker arbetsplats utan tvång, hälsohot eller barnarbete – med en lön som går att leva på. Jag vet att han eller hon jobbar under rättvisa förhållanden. Jag vet också att produkten är miljövänlig och oftast även ekologisk. Rättvisemärkt förekommer främst på livsmedel, men även på en del andra produkter som t.ex textiler.

När du väljer att plocka upp en rättvisemärkt produkt håller du inte enbart i en hälsosammare val av produkt, du håller i en symbol för att andra människor någonstans i världen fått ett bättre liv. En hälsosammare och friare tillvaro i en del av världen där fattigdom dominerar – rättigheter som du och jag oftast ser som något självklart.

Även om människor i dag i allmänhet har mycket bra förståelse för betydelsen av ekologiskt, miljövänligt och rättvisemärkt, blir valen av inköp inte alltid därefter. ”Det är för dyrt” är den vanligaste ursäkten och ändå köper vi och slänger som aldrig förr.  I västvärlden kastar vi ca en tredjedel av den mat vi köper i sopporna, och många av de prylar och kläder som vi släpar hem kommer aldrig till användning. Smartare val när utbudet finns och lite eftertanke vid inköpen skulle kunna spara mycket pengar i din egen ficka, ge andra människor bättre förutsättningar och skona vår miljö från ytterligare fördärv – En bättre värld för alla!

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: