Världen skulle behöva lite mer Kintsukuroi

by Mikaela Bjerring on 31 januari, 2016 · 1 comment

in Blogg, Livet - Livsstil, Lycka, Relationer - kärlek, Resor - Kultur, Upplevelser

Överallt i media överväldigas vi av allt hemskt som pågår. Flyktingkrisen, krig, terrorism och våldsbrott. En syndaflod av åsikter, tankar och känslor om vad som händer i världen. Vad är rätt? Vad är fel? Vad gör vi? Vad gör vi inte? Ett konstant surr av sorg, hat, oro och rädsla. Rädsla som är vår största fiende. Det som förgör oss, det som förstör oss. Ska det vara så svårt? Ska det vara så komplicerat? Vi kan inte göra dessa hemska händelser ogjorda, men vi kan påverka vad som händer idag och imorgon. Vi kan ta världen för vad den är just nu och göra den vackrare i framtiden.

Kintsukuroi - konsten att laga keramik som gått sönder

Jag tänker tillbaka på alla mina år utomlands. På den tiden jag bodde i Japan. När Mellanöstern var mitt hem. På alla andra länder och kulturer som jag haft fördelen att vara en del av. Alla resor, möten och upplevelser. Underbara minnen. Människor som blivit mina vänner för livet. Kulturer och seder som jag tagit till mig och som omfamnat mig tillbaka. Så mycket kärlek, så många skratt, så mycket glädje.

Det är samma värld som nu håller på att rasa. Som långsamt håller på att förfalla. En värld med så många sprickor som knappt håller samman. En värld som skulle behöva så mycket Kintsukuroi.

”Kintsukuroi” är ett vackert ord, ett vackert japanskt hantverk. Det är konsten att reparera keramik som gått sönder. Det är ett synsätt som bygger på att ett föremål är vackrare just för det har gått i bitar och blivit lagat. Med guld eller silver fyller man omsorgsfullt sprickorna för att hålla ihop de trasiga skärvorna. Det är för att förstå att något som är trasigt inte är förstört, utan snarare blivit mer värdefullt. Föremålet har blivit vackrare och starkare. Kintsukuroi har gett det liv och karaktär. Det har med omsorg och kärlek blivit helt igen. Om vi kunde ta Kintsukuroi och tillämpa det i världen.

Den krakelerade befolkningen ser på med rädsla medan världen håller på att gå under. Sprickorna som bara blir allt djupare. Skärvor ligger brett utspridda som skriker efter bli ihop pusslade med andra bitar. Att omsorgsfullt bli lagade och fyllda med kärlek och hopp.

Om vi bara kunde inse hur värdefull vår värld är. Om vi bara kunde fylla världens sprickor. Om bara alla kunde se hur mycket vackrare den skulle vara om den var hel. Om vi kunde tillämpa lite mer Kintsukuroi i världen.

 

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Maria A mars 12, 2016 kl. 11:20

Så underbart skrivit! Kram

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: