No images found!
Try some other hashtag or username

Wabi Sabi är ett japanskt synsätt och en livsfilosofi. Det omfattar allt vi gör, allt vi omger oss med och hur vi väljer att bemöta olika situationer under dagen. Att uppskatta det vackra som tiden har förändrat och förstå att allt är under en ständig förändring. Att se skönheten i det ”operfekta” och älska det för vad det är.

Wabi Sabi
Wabi Sabi var något som jag först kom i kontakt med under mina år bosatt i Japan. Även om Wabi Sabi grundar sig i zenbuddismen, så har det samtidigt inget med religion att göra. Det är snarare en naturnära livsfilosofi. Det innebär inga ritualer eller formaliteter. Det finns ingenstans att börja och ingenting att följa. Det handlar istället om att sänka axlarna, sträcka på ryggen, öppna ögonen och betrakta det man ser runt omkring sig. En typ av mindfulness. En inställning till livet. Att uppskatta enkelheten och förstå att ingenting består, utan att allting är under en ständig förändring.

Wabi Sabi präglas av acceptans, ödmjukhet och vila. Att se det vackra i det som blivit slitet, älskat och vårdat. Att förstå att skönheten växer och värdet stiger för varje gång det blivit uppskattat. Wabi Sabi präglar både hur klär oss, vad vi omger oss med i våra hem och hur vi möter olika situationer under dagen. Det omfattar även hur vi ser på oss själva och andra. Inom Wabi Sabi spelar också naikan en viktig roll. Naikan betyder att man inte frågar sig vad man kan få ut av livet, utan vad man själv kan ge. Det handlar om att varje dag se över sina tankar och handlingar på ett sätt som ger en genuin tacksamhet inför livet.

I vår hektiska tillvaro kan vi aldrig riktigt nöja oss med det vi har. Det är en ständig jakt på lycka där vi sällan tillåter oss att känna fullständig ro och tillfredsställelse. Inom Wabi Sabi söker man istället uppskattning och förnöjsamhet i varje situation. Att känna tacksamhet för varje moment under dagen, för att skapa ett lugn, glädje och livskvalité. En tidlös visdom som grundar sig i det allra enklaste. Att välja att se, känna och ge lycka, uppskattning och kärlek.

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Krestina april 6, 2016 kl. 17:50

Vilket härligt sätt att tänka! Vi tar allt mer för givet och uppskattning är mer och mer sällsynt tyvärr.

Svara

2 Mikaela Bjerring april 7, 2016 kl. 16:50

Så är det tyvärr.

Svara

3 Anna J april 6, 2016 kl. 19:14

Vilken härlig blogg du har.

Svara

4 Mikaela Bjerring april 7, 2016 kl. 16:47

Tack Anna!

Svara

5 Kattis april 15, 2016 kl. 14:55

Underbart! Tack för många fina inlägg. 🙂

Svara

6 Mikaela Bjerring april 15, 2016 kl. 21:46

Tack för uppskattningen! 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: