Vägen till medveten närvaro

by Mikaela Bjerring on 15 juli, 2015 · 1 comment

in Blogg, Framgång, Livet - Livsstil, Lycka, Mental träning, Personlig utveckling

Känslan av tillhörighet och uppskattning är centralt för hur vi mår. Hittar vi inte känslan, känner vi oss ensamma, vilse och obalanserade. Det kan vara lätt att glömma att allt startar inifrån, och att vara lycklig är ett val. Vägen till att känna att vi lever, uppskattar oss själv och vår omgivning går ofta genom vår egna medvetna närvaro.
Medveten närvaro - mindfulness

Mindfulness eller medveten närvaro handlar om vara här och nu. Att se saker för vad de verkligen är utan att döma, värdera eller grubbla. Att uppskatta och leva i ögonblicket då nuet är det enda som verkligen är av betydelse. Du knyter an till nuet genom att medvetet uppmärksamma din egen kropp, dina tankar, din andning och allting du ser omkring dig, just nu i detta ögonblick. Det finns nog inget mer rofullt än att sluta grubbla på det som varit eller oroa sig för det som kommer, utan bara vara i ögonblicket.

När man gör det uppfattar man saker och ting precis som de är och det är lättare att fatta kloka beslut, göra bättre val och ta nya steg i livet. Det blir också möjligt att hitta ett djupt tillstånd av ro. Man tar kontroll över sitt liv och fokuserar på det som har betydelse just nu.

Medveten närvaro är ett förhållningssätt till livet, inte en teknik att använda ibland. I början är det möjligt att du kommer att tappa närvaron och förlora dig i dina tankar. Vi människor har nämligen en tendens att älta samma tankar om och om igen, vilket ofta hindrar oss i vår utveckling. När du märker att dina tankar vandrar bort. Ta några djupa andetag och fokusera på din omgivning och vad du ser omkring dig. Så småningom kommer det att ske mer och mer automatiskt.

När man vill bli mer medvetet närvarande, så kan det vara av stor hjälp att praktisera olika övningar. Här kan jag tipsa dig om Oas-programmet – ett träningsprogram i medveten närvaro (mindfulness). Det är ett effektivt och okomplicerat verktyg som du kan ladda ner här.

Vi kan alla dra nytta av mindfulness i vardagen. Inte minst för att få ett ökat lugn, känna med glädje och verkligen ta vara på nuet. Det hjälper oss att njuta mer av livet och uppskatta ögonblicket för vad det är, vilket gör att vi lever lite mer.

Fler ljudböcker och träningsprogram för personlig utveckling hittar du här

 

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Sabina juli 31, 2015 kl. 11:37

Det kan var svårt i dagens stress att bara va. Man märker det när man är på semester hur man tillåter sig att leva i stunden. Det är absolut något att ta med sig varje dag, att uppskatta allt runt omkring för vad det är.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: