– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Mindly –

Känslan av tillhörighet och uppskattning är centralt för hur vi mår. Hittar vi inte känslan så känner vi oss ensamma, vilse och obalanserade. Det kan vara lätt att glömma att allt startar inifrån och att uppleva lycka är ett val. Vägen till att känna att vi lever, uppskattar oss själv och vår omgivning går genom vår egna medvetna närvaro.

Vägen till medveten närvaro

Mindfulness eller medveten närvaro handlar om att vara här och nu. Att se saker för vad de verkligen är utan att döma, värdera eller grubbla. Att uppskatta och leva i ögonblicket då nuet är det enda som verkligen är av betydelse. Du knyter an till nuet genom att medvetet uppmärksamma din egen kropp, dina tankar, din andning och allting du ser runt omkring dig, just nu i detta ögonblick. När man gör det uppfattar man saker och ting precis som de är och det blir lättare att fatta kloka beslut, göra bättre val och ta nya steg i livet. Det blir också möjligt att hitta ett djupare tillstånd av ro. Man tar kontroll över sitt liv och fokuserar på det som verkligen har betydelse just nu.

Medveten närvaro är ett förhållningssätt till livet. När du börjar praktisera mindfulness så är det möjligt att du kommer att tappa närvaron och förlora dig i dina tankar. Vi människor har nämligen en tendens att älta samma tankar om och om igen, vilket ofta hindrar oss i vår utveckling. När du märker att dina tankar vandrar bort. Ta några djupa andetag, fokusera på din omgivning och vad du ser omkring dig. Så småningom kommer du märka att det sker mer och mer automatiskt.

När man vill jobba på att bli mer medvetet närvarande, så kan olika övningar vara till stor hjälp. Här kan jag tipsa dig om “Oas-programmet “, som är ett träningsprogram i medveten närvaro. Det är ett effektivt och okomplicerat verktyg som du laddar ner. Ett annat tips är ljudboken ”Mindfulness – Lugn och lycklig” som är skapad av Johan Bergstad. En ljudbok fullmatad med övningar som kan guida dig till större medveten närvaro, lugn, lycka och lätthet i livet. Du hittar även övningar i mindfulness, andningstekniker och en mängd hälsotips på min andra blogg “Passion för hälsa“.

Vi kan alla dra nytta av mindfulness i vardagen. Inte minst för att få ett ökat lugn, känna mer glädje och verkligen ta vara på nuet. Det hjälper oss att njuta mer av livet, uppskatta ögonblicket för vad det är och uppleva en större tillfredsställelse i tillvaron.

 

2 Kommentarer

 1. Sabina

  Det kan var svårt i dagens stress att bara va. Man märker det när man är på semester hur man tillåter sig att leva i stunden. Det är absolut något att ta med sig varje dag, att uppskatta allt runt omkring för vad det är.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ja det är något som man få träna upp så man kan bli mer medvetet närvarande i sitt dagliga liv.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För att kunna lämna en kommentar måste du godkänna vår integritetpolicy genom att klicka i rutan.

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Här på bloggen delar jag med mig av mina tankar, insikter, erfarenheter, vardagsbetraktelser, resor och upplevelser m.m. Läs mer här

Annons

BOKTIPS

Med ökad kunskap kan du ta mer kontroll över din hälsa och välmående. På den här sidan listar jag några av min boktips som kan hjälpa dig till sundare vanor för både kropp och själ så du kan leva ett friskare liv fullt med energi och glädje.

PASSION FÖR HÄLSA

På min andra blogg ”Passion för hälsa” kan du läsa om allt som rör hälsan ur ett holistiskt synsätt, dvs. helhetshälsan. Jag är utbildad näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil.

BLOGGARKIV

På “Passion för livet” delar jag med mig av mina tankar, insikter, erfarenheter, vardagsbetraktelser, resor, upplevelser med fokus på personlig utveckling och mycket annat som höjer livskvalitén till skyarna. Här hittar du alla kategorier.

Close